PRZYPRAWY

 

Pachnące przyprawy z Madagaskaru importujemy bezpośrednio od  producenta.

 
 
 

PIEPRZ CZARNY

Jest obecny w każdej kuchni, najpopularniejszy i najczęściej stosowany rodzaj pieprzu. Ma aromatyczny, palący smak. Najlepiej smakuje bezpośrednio po zmieleniu. Pieprz czarny ma także właściwości zdrowotne. Z punktu widzenia medycznego najważniejszym związkiem chemicznym występującym w pieprzu jest alkaloid piperyny, odpowiedzialny za ostrość smaku, ale jednocześnie mający szereg zdrowotnych zastosowań. Obok piperyny w pieprzu znajdują się również witaminy C i K, a także mangan, żelazo i potas.

GOŹDZIKI

Goździki mają słodki, lekko pikantny, korzenny aromat. Za ich smak i zapach odpowiada znajdujący się w nich olejek, który ma także właściwości lecznicze. Goździki likwidują bakterie: żucie dwóch goździków przez około 5 minut to naturalny sposób na odświeżenie oddechu. Goździki likwidują przyczyny nieświeżego oddechu, a nie tylko objawy. Wspomagają trawienie: niewielką ilość startych lub zmielonych goździków można dodawać do ciężkostrawnych potraw np. bigosu, potraw z grzybami czy fasoli. Nie tylko wzbogacą one smak tych dań, ale też zapobiegną niestrawności i wzdęciom. Działają przeciwbólowo: rozluźniają i uśmierzają ból.

 
 

WANILIA

 
 
 
Uprawa wanilii jest czasochłonna i skomplikowana. Dlatego jest drugą, po szafranie, najdroższą przyprawą na świecie. Za jej wysoką cenę odpowiadają m.in. pochodzenie    i właściwości. Wanilia nadaje bowiem wyjątkowy i niepowtarzalny smak i aromat, przez co znajduje zastosowanie w kuchni. Świeża wanilia jest bezwonna. Po zakończeniu procesu fermentacji i suszenia laski wanilii nie tylko pięknie pachną, lecz także nabierają ciemnej barwy, z delikatnym białym nalotem waniliny. To właśnie wanilina odpowiada za charakterystyczny smak i zapach wanilii.
 
 
 

CYNAMON

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.Cynamon korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, działa anyseptycznie i grzybobójczo. Używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego              i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Cynamon zawiera pewną ilość kumaryny, substancji podejrzewanej o toksyczny wpływ na nerki i wątrobę człowieka, przy nadmiernym spożyciu.
Close Menu