KAKAO

Ziarna kakao to postać surowych orzechów kakaowca, czyli drzewa rosnącego dziko w lasach Ameryki Środkowej oraz w północnej części Ameryki Południowej, w Afryce, a także w Azji. 70% ziaren kakaowca na świecie pochodzi z czterech krajów w zachodniej Afryce: Wybrzeża Kości Słoniowej, Ghany, Nigerii oraz Kamerunu. Wybrzeże Kości Słoniowej oraz Ghana są niekwestionowanymi liderami w produkcji kakao: w sumie produkują ponad połowę kakao sprzedawanego na świecie. Pozostałymi znaczącymi producentami kakao są: Indonezja, Nigeria, Kongo (RDK), Kamerun, Brazylia oraz Ekwador.

 

Drzewa kakaowca są raczej niewysokie – zajmują niższą warstwę lasów tropikalnych. Osiągają od 5 m wysokości (gdy rosną w formie krzewów), do 15 (w formie pokrytych gęstymi liśćmi, wiecznie zielonych drzew). Ziarna kakaowe kryją się w środku zielono-żółto-brązowych owoców o kształcie piłek do rugby. W jednym owocu jest ich średnio od 20 do 60.

 

Po zbiorach owoce kakaowca usypuje się w kopce, przykrywa się i zostawia na 4–5 dni do wstępnej fermentacji. Następnie otwiera się je i wydłubuje ziarna, które poddaje się wtórnej fermentacji, a potem suszeniu. Na tym etapie są one już gotowe do spożycia. I właśnie w takiej formie zachowują największą ilość wartości odżywczych.

Ziarna kakao posiadają liczne wartości odżywcze – są źródłem wielu witamin, składników mineralnych i cennych tłuszczów. Dzięki obecności w składzie wielu składników prozdrowotnych ziarna kakao ograniczają ryzyko rozwoju wielu schorzeń, tj. choroby serca, nowotwory czy cukrzyca. Ziarna kakaowca są używane do produkcji masła kakaowego, kakao i czekolady. Można je także jeść samodzielnie w formie przekąski lub dodawać do deserów.

 

Importujemy kakao bezpośrednio z:

Wybrzeża Kości Słoniowej

Republiki Demokratycznej Konga

 
 
Close Menu

elitbahis kaçak iddaa kaçak bahis siteleri bahis siteleri happy wheels unblocked io games Tetris Unblocked Games 77 Drift Boss Krunker Shell shockers tank trouble https://www.byotu.com/