Płynny cukier winogronowy

W niektórych krajach, takich jak Wielka Brytania, na dodatek cukru do napojów bezalkoholowych i słodzonych napojów nałożono dodatkowy podatek.

W Polsce podatek „cukrowy” prawdopodobnie będzie obowiązywał już w 2020 roku. W projekcie budżetu na ten rok jest już uwzględniony dochód budżetowy z tego tytułu.

W Europie występuje stała tendencja do zmniejszania ilości cukru dodawanego do żywności lub używania cukru nierafinowanego. Alternatywą dla tradycyjnego cukru jest stosowanie cukrów pochodzących z owoców. Są one wytwarzane z soku, z wyciśniętych owoców, który jest następnie filtrowany, odbarwiany, dejonizowany i koncentrowany poprzez odparowanie wody. Podczas całego procesu eliminuje się takie cechy jak kwasowość, kolor i smak. Powstaje przezroczysty, bezbarwny koncentrat o neutralnym smaku składający się z cukrów pochodzących z owoców. Można go następnie wykorzystać jako naturalny środek słodzący w wielu produktach spożywczych.
Koncentrat ten jest głównie uzyskiwany z soku winogronowego, jabłkowego i gruszkowego, chociaż można również stosować inne owoce, np.; cytrusy.

Główną korzyścią odżywczą cukrów owocowych jest to, że zapewniają idealną równowagę między cukrami, z których są zbudowane, niskim indeksem glikemicznym i powolnym wzrostem poziomu cukru we krwi, gdy są spożywane jako część określonego środka spożywczego.

Stosowanie koncentratu cukru owocowego pozwala producentowi na czyste etykietowanie, ponieważ można je nazwać na liście składników, jako „cukry owocowe”, a także w przypadku ewentualnych oświadczeń, takich jak: „produkt zawiera 100% naturalnych cukrów owocowych” .

Możliwe oświadczenia, które można wykorzystać na  etykietach gotowego produktu to:

– Zawiera naturalne cukry owocowe

– Niski indeks glikemiczny (pod warunkiem, że jest pokazany we wbudowanej matrycy spożywczej)

Możliwe nominały na liście składników:

– Skoncentrowany ekstrakt owocowy

– Cukier owocowy

ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY

Close Menu