PRZYPRAWY

 

Pachnące przyprawy z Madagaskaru importujemy bezpośrednio od  producenta.

 
 
 

PIEPRZ CZARNY

Jest obecny w każdej kuchni, najpopularniejszy i najczęściej stosowany rodzaj pieprzu. Ma aromatyczny, palący smak. Najlepiej smakuje bezpośrednio po zmieleniu. Pieprz czarny ma także właściwości zdrowotne. Z punktu widzenia medycznego najważniejszym związkiem chemicznym występującym w pieprzu jest alkaloid piperyny, odpowiedzialny za ostrość smaku, ale jednocześnie mający szereg zdrowotnych zastosowań. Obok piperyny w pieprzu znajdują się również witaminy C i K, a także mangan, żelazo i potas.

GOŹDZIKI

Goździki mają słodki, lekko pikantny, korzenny aromat. Za ich smak i zapach odpowiada znajdujący się w nich olejek, który ma także właściwości lecznicze. Goździki likwidują bakterie: żucie dwóch goździków przez około 5 minut to naturalny sposób na odświeżenie oddechu. Goździki likwidują przyczyny nieświeżego oddechu, a nie tylko objawy. Wspomagają trawienie: niewielką ilość startych lub zmielonych goździków można dodawać do ciężkostrawnych potraw np. bigosu, potraw z grzybami czy fasoli. Nie tylko wzbogacą one smak tych dań, ale też zapobiegną niestrawności i wzdęciom. Działają przeciwbólowo: rozluźniają i uśmierzają ból.

 
 

WANILIA

 
 
 
Uprawa wanilii jest czasochłonna i skomplikowana. Dlatego jest drugą, po szafranie, najdroższą przyprawą na świecie. Za jej wysoką cenę odpowiadają m.in. pochodzenie    i właściwości. Wanilia nadaje bowiem wyjątkowy i niepowtarzalny smak i aromat, przez co znajduje zastosowanie w kuchni. Świeża wanilia jest bezwonna. Po zakończeniu procesu fermentacji i suszenia laski wanilii nie tylko pięknie pachną, lecz także nabierają ciemnej barwy, z delikatnym białym nalotem waniliny. To właśnie wanilina odpowiada za charakterystyczny smak i zapach wanilii.
 
 
 

CYNAMON

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.Cynamon korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, działa anyseptycznie i grzybobójczo. Używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego              i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Cynamon zawiera pewną ilość kumaryny, substancji podejrzewanej o toksyczny wpływ na nerki i wątrobę człowieka, przy nadmiernym spożyciu.
Close Menu

elitbahis kaçak iddaa kaçak bahis siteleri bahis siteleri happy wheels unblocked io games Tetris Unblocked Games 77 Drift Boss Krunker Shell shockers tank trouble https://www.byotu.com/