Koncentrat winogronowy to płynny cukier winogronowy o zawartości 650 g cukru na 1 kg koncentratu. Koncentrat ten jest wytwarzany z soku winogronowego i produkowany poprzez odparowanie moszczu.
W większości krajów europejskich, na dodatek cukru do napojów bezalkoholowych i słodzonych napojów nałożono dodatkowy podatek.
W Polsce podatek „cukrowy” obowiązuje od 2021 roku.
W Europie występuje stała tendencja do zmniejszania ilości cukru dodawanego do żywności lub używania cukru nierafinowanego. Alternatywą dla tradycyjnego cukru jest stosowanie cukrów pochodzących z owoców. Są one wytwarzane z soku, z wyciśniętych owoców, który jest następnie filtrowany, odbarwiany, dejonizowany i koncentrowany poprzez odparowanie wody. Podczas całego procesu eliminuje się takie cechy jak kwasowość, kolor i smak. Powstaje przezroczysty, bezbarwny koncentrat o neutralnym smaku składający się z cukrów pochodzących z owoców. Można go następnie wykorzystać jako naturalny środek słodzący w wielu produktach spożywczych.
Koncentrat łatwo łączy się z innymi składnikami bez potrzeby podgrzewania w procesie produkcji.
Koncentrat ten jest głównie uzyskiwany z soku winogronowego, jabłkowego i gruszkowego, chociaż można również stosować inne owoce, na przykład cytrusy.
Główną korzyścią odżywczą cukrów owocowych jest to, że zapewniają idealną równowagę między cukrami (FRUKTOZA i GLUKOZA), z których są zbudowane, niskim indeksem glikemicznym i powolnym wzrostem poziomu cukru we krwi, gdy są spożywane jako część określonego środka spożywczego.
Stosowanie koncentratu owocowego pozwala producentowi na czyste etykietowanie, ponieważ można je nazwać na liście składników, jako „koncentrat moszczu winogronowego”, a także w przypadku ewentualnych oświadczeń, takich jak: „produkt zawiera 100% naturalnych cukrów owocowych” .
Możliwe oświadczenia, które można wykorzystać na etykietach gotowego produktu to:
- Zawiera naturalne cukry owocowe
- Niski indeks glikemiczny (pod warunkiem, że jest pokazany we wbudowanej matrycy spożywczej)
Możliwe nominały na liście składników:
- Skoncentrowany ekstrakt owocowy
- Koncentrat moszczu winogronowego
- Cukier owocowy
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY
W ofercie także konwencjonalne i organiczne soki NFC tłoczone ze świeżych i aromatycznych owoców:
pomarańczy ♦ mandarynki ♦ cytryny ♦ grejpfruta różowego i białego ♦ ananasa ♦ granatu ♦ pitai – smoczego owocu ♦ guavy ♦ maracui ♦ imbiru ♦ moreli ♦brzoskwini ♦ winogron białych i czerwonych ♦ pigwy ♦ jabłka ♦ truskawki ♦ czerwonej róży ♦ owoców czerwonych takich jak wiśnia, malina, jeżyna, jagoda, aronia, czarna porzeczka, żurawina ♦ inne smaki na zamówienie Klienta.
oraz
→ PUREE, PULPY, PRZECIERY OWOCOWE i WARZYWNE, a także mleczko, śmietanka i woda kokosowa
→ KONCENTRATY OWOCOWE i WARZYWNE
WSPÓŁPRACUJEMY Z FIRMAMI HO RE CA, PRODUCENTAMI SOKÓW i SMOOTHIE ZAKŁADAMI PRZETWÓRSTWA OWOCOWEGO, ZAKŁADAMI PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO, BROWARAMI oraz HANDLOWCAMI.
MOŻLIWOŚĆ REGULARNEJ WSPÓŁPRACY!
STAŁE, TERMINOWE DOSTAWY do produkcji!
Najwyższa jakość!
Ilości paletowe i kontenerowe